Episod 1:

Arken vaknar upp till en ny kall, blöt och disig morgon.
Vintern har varit lång och den vägrar envist släppa sitt grepp om Zonen. Hur många långvintrar har de levt här? 15? 20? 30? Håller nån räkningen längre?
Lätt snö yr i luften när Arkens invånare samlas till Givardagen. Tidigare fick varje mutant tillräckligt med mat för att klara sig till nästa Givardag, nu får de oftast nöja sig med tre konserver och någon pulverpåse. Gåvorna, odlingarna och det strykarna hittar ute i Zonen räcker precis för att de ska överleva. ”Spara på krubbet” säger Morgad när Gåvorna lämnas ut. Spara på krubbet? Är det nån som äter sig mätt längre? Hur mycket finns egentligen kvar? Bossen Morgad ser till att odlingarna sköts och att djuren är skyddade från zonviltet. Staketen håller råttorna ute. Värst är Kråkjävlarna som tar både grisar och getter. Morgad är övertygad om att det går att leva här. Han ser till att hålla Arken säker. Ingenting ska kunna ta sig in.
Vatten är inget problem sedan Zigma byggde de två Renarna, en var till de båda storhusen. Alla kan fylla sina flaskor med rötfritt vatten, men det är bara vattnet från Norrkåken som är fritt.
Bossen Max delar inte vattnet från Söderkåken med de andra.
Har Max och hans strykare hittat något därute? Max talar alltid om att de måste lämna Arken, att hitta sin framtid i Zonen.
Därute finns ju bara röta, zonmonster och död.
Och grejer. Skatter. Prylar från en annan tid. Zonstrykarna hittar forntida artefakter och tar dem tillbaka till Arken. Artefakterna brukar hamna hos Skrotskallarna som fixar och meckar med dem. En del föremål kan man förstå, andra blir nya prylar.
Vilka var egentligen Det Gamla Folket? Vart tog de vägen?
Anna, Den Gamla, har varnat dem för att bege sig norrut, mot Spökhusen..
Ingen minns riktigt varför längre. Något om en Förbjuden Zon.
Död och Förstörelse. Smitta. Röta.
Det är länge sedan Anna höll någon Samling i Arken. Har hon inget mer att lära ut?
Har någon sett henne på länge eller sitter hon och trycker i sin lya? Lever hon?
Maxine, Zigma och Franton får sina ransoner.
Idag hade de tur, krubbet är inte skadat.
Franton och Maxine lockas av att undersöka det förbjudna området nära Spökhusen.
De söker upp Kazaan, en strykare som har sin lya i Söderkåken. Hon berättar att hon varit borta vid Tornet och frågar Maxine och Franton om de också sett ljusen.
Vilka ljus? De här ljusen är annorlunda än ljusen vid Burkarna. De här ljusen rör sig, söker, tittar, betraktar. Kazaan är inte överdrivet angelägen om att följa med till Tornet.
Franton och Maxine beslutar att ta reda på som finns ”där borta”. Vad är det för ljus Kazaan pratar om? De planerar att övernatta vid Tornet. Skrotskallen Zigma är inte intresserad av att följa med på expeditionen. Han bygger en kikare för att kunna följa sina vänner på avstånd. Till Maxine tillverkar han en enkel änterhake av bland annat ett gammalt ankare.
Maxine och Franton lämnar Arken och tar sig försiktigt fram mot Tornet. De smyger och ser på nära håll en mindre flock strykarhundar. Hundarna vädrar de två mutanterna men djuren är för få för eller inte hungriga nog för att utgöra ett hot.
På vägen fram mot tornet finner de bland annat ett svart, avlångt, lätt metallföremål. Föremålet verkar kunna delas i två delar. Franton och Maxine lyckas inte förstå vad det är eller om det går att öppna.
Tornet är en del av ett större komplex. En del är ett stort garage med resterna av en stor brandbil. Här finns mest skräp. När de undersöker en annan del av komplexet finner de flera hjälmar, skyddsmasker, yxa och rejäla ytterplagg.
En byggnad bär spår av att någon annan varit här.
De tar sig upp på taket och klättrar på utvändiga stegpinnar upp mot Tornets topp.
Där uppe finner de ett bo med rester av råttor och hundar i olika stadier av förruttnelse. Kort efter att de placerat sig i boet kommer dess ägare tillbaka, en jättelik vråk. Den cirklar runt boet några varv innan den dyker ned. Maxine och Franton avlossar sina gevär. Franton skadar djuret med en välriktat skott. Fågeln störtar ned och blir snabbt attackerad och dödad av en flock vilddjur.
I Arken får Zigma hjälp av Krossaren Gruff att ta sig ut för att försäkra sig om att hans vänner är utom fara. Gruffs skadade ben och insikten att Zigmas vänner är nära den förbjudna zonen gör att han gör att han snabbt
Franton och Maxine bestämmer sig för att övernatta på toppen av Tornet.
Från Tornet ser de Arken, Spökhusen, Spetsiga Huset och andra byggnader bortom dessa. När det börjar skymma tänds ett ljus som lyser upp en del av fasaden på Spökhuset.
Samma kväll söker Morgad upp Zigma. Anna är sjuk. Har Zigma någon medicin?
Har Anna fått rötan? Hon svettas, yrar. Zigma hittar några piller. Morgad ilar tillbaka till Anna.
Franton och Maxine turas om att hålla vakt under natten. När morgonen gryr försvinner ljuset vid husen. De klättrar ned och tar sig tillbaka till Arken. Solen skiner. Det verkar bli varmare idag. Är våren här nu?
På morgonen träffar Zigma Morgad. Annas tillstånd har inte förändrats.
Franton och Maxine övertalar Zigma att följa med till Tornet. Väl där visar de stolt upp det välgnagda liket efter fågeln. De pekar ut huset där de såg ett ljus förra natten.