”Alea iacta est”

En torsdag i maj plockar vi fram ”Spartacus: A Game of Blood & Treachery”.

Snart är vi åter i Capua, där de fyra husen ännu en gång kämpar för att utmanövrera varandra och att till sist vara den Dominus med störst inflytande och bäst anseende hos beslutsfattarna i Rom.

Den här gången hade vi en helt ny spelare till bordet – vi övriga har spelat några gånger, med varierande framgång…

Förutom mig själv så fanns Patrik, Rikard och Christoffer på plats.

Patrik planerar sin gladiators förflyttning. Ska han rusa framåt eller avvakta?

Snart blev intrigerna, den smutsiga människohandeln och arenans blodiga skådespel vår verklighet. Vi startade på lägsta nivån för att spela ”hela” spelet.
Det var dock inte fullt lika mycket intriger och förräderi som vi sett under tidigare spel (tuffast var nog Patrick som angrep de övriga tre husen under en och samma runda), framför allt jag klarade mig rätt bra – men det kanske berodde på att jag tidigt satt med 6 vakter på bordet framför mig.
Ingen hade någonsin något riktigt stort ekonomiskt övertag. Överlag hade vi rätt dåligt med pengar. Visst ja, Mange var ju inte med…
Och – i motsats till många andra spel så tilläts faktiskt gladiatorerna leva efter att ha skämt ut sitt hus och förlorat inne på arenan. Om jag minns rätt så var det bara Chrisse som gav tummen ned vid ett tillfälle. Rekord?!

Spelet flöt på rätt bra och vi var väldigt jämna, men så fick jag tillfälle att spela till mig två Influence med mina Intrigue-kort, skaffa ytterligare en influence med huset specialregel samt avsluta med att köpa värdskapet, bjuda in min egen gladiator (Gannicus)  OCH vinna (mja, smått massakrera 🙂) över självaste Spartacus! Puh!

Totalt fem Influence lades till de jag redan hade och segern var säkrad! 🙂

Gannicus – en av de mest fruktade (och fuskigaste) figurerna på arenan…

”Spartacus” har verkligen vuxit till att bli ett av mina favoritspel. Det har en klar interaktion mellan deltagarna och spelets tre delar; Intrig-, Marknads- och Arenafasen kompletterar varandra väldigt väl. Striden på arenan är väldigt underhållande – även för dem som inte är med i själva kampen. Lätta regler och härligt tema. Rekommenderas varmt 😉